Навигация: Новини Фенове История Исторически документи - Ботев Пловдив е основан на 11.03.1912г.

Исторически документи - Ботев Пловдив е основан на 11.03.1912г.

Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 

Ботевисти,

дни преди официалното така жадувано възобновяване на строителството на стадион "Христо Ботев", навръх 107-ия рожден ден на клуба, от ръководството на ПФК Ботев Пловдив представиха исторически документи, доказващи същестуването си от рождената 1912-та година.

Днешната дата - 11-ти март със сигурност ще остане, като паметна в "жълто-черната" история, доказваща неоспоримо, че Ботев Пловдив е най-старият футболен клуб в България  Неслучайно мястото, което бе избрано от ръководството и хората занимаващи се с историята ни, бе именно Историческия музей на град Пловдив, като средище на културни и значими събития, белязали важни факти за града през годините. Домакин на официалната пресконференция бе лично директорът на Регионален исторически музей - Пловдив Стефан Шивачев, който също не скри емоцията си и сподели пред всички факти, които ще останат за поколения напред.

Документите, които безспорно остават като едно от най-големите исторчески събития не само за нашия клуб, официално легитимират футболът в Пловдив, а всички спорове по този въпрос вече са несъществени и ще се приемат с усмивка. Горди сме да видим как са избрани първата емблема на клуба, която и в момента стои на гърдите на нашите футболисти, първият химн и цветове на клуба.

Черното символизира чернозема на плодородната ни почва и цвета на православието от учредителите ни от „І-ва мъжка гимназия“.
Жълтото символизира цвета на нашите първооснователи от Католическия колеж „Свети Августин“, както и златните жита на Тракия.

За футболната общност в България със сигурност ще се преобърнат доста факти и със сигурност няма да са последните, които излизат на бял свят.

Длъжни сме да благодарим на изпълнителния директор на клуба в лицето на Иван Йотков, както и на Стефан Попов и всички замесени в това важно историческо събитие днес, че доставиха радост сред феновете на клуба и направиха легитимирането възможно. Очакваме съвсем скоро, заедно с новия, така желан и чакан стадион, да станем свидетели на първия музей на ПФК Ботев Пловдив, за да може феновете му да попият от всеки един символ на тези документи.

Пълните документи може да намерите в официалния сайт на клуба ТУК

От организираните привърженици на ПФК Ботев Пловдив

bultras.com

Сподели статията