Навигация: Новини Фенове История Скандали

Скандали, скандали

Оценка на читателите: / 42
Слаба статияОтлична статия 
На 10 октомври 2003, бултрас забъркват първия си сериозен инцидент зад граница. Часове преди квалификацията Хърватско-България за Евро`04, стават сериозни сблъсъци на централния площад в Загреб при които е ранен един българин, а в мелетата взимат участие над 200 хулигани от двете страни. Според свидетелства от репортажи на БНТ и Нова ТВ, всичко започнало след като фенове на Ботев, отвърнали на провокация на местните и ги подгонили през площада. Инцидентът в Загреб остава в историята като първия случай при който фенове на Левски, ЦСКА и Ботев се сражават задружно от едната страна на барикадата! Никога преди това бултрас не са имали трайно присъствие в подкрепата от трибуните за национала, дори напротив, отношението им е било безразлично, считайки го за сборен отбор на София. В първите години на новия век обаче има промяна, явно може би заради слабото представяне на „канарите” и съответно липсата на големи мачове и предизвикателства за изява. Ботевистите имат значително присъствие в национал агитката по време на Евро`04 в Португалия, а така също и на мачовете в Румъния, Черна гора, Ирландия.
Присъствието на бултрас по европските стадиони дори стига до безпрецедентната провокация от Анфийлд Роуд на 26 февруари 2004 година. По време на Ливърпул – Левски за Купата на УЕФА, от ниските редове на легендарния Коп се издига изненадващо жълт чаршаф с надпис на кирилица и недвусмислено послание за историята. Спомените на един свидетел разказват:
"Касите на Анфийлд за абсолютно всички трибуни и сектори са на едно място, и за домакини, и за гости. Бяха отделени само 3 гишета за привърженици на Левски София, даже имаше надписи на български. С един познат искахме да си купим билети за Копа и се наредихме на съответнета опашка. В един момент чувам викове "Ай, канариии!" и нещо против говедата. Оглеждам се, питам моя човек дали е видял откъде идват виковете и за нещастие един полицаи ни чул. Колкото и да му обяснявахме, че не сме за Левски и сме български фенове на Ливърпул, не ни позволи да останем на опашката. Под заплахата изобщо да не влезем на мача, полицаят ни проводи до гишетата за българи. Имаше ги всякакви в сектора на Левски, даже 80% от присъстващите не бяха левскари, дори някои се израдваха при головете на Пуул. Стана обаче голям шок за истинските левскари, когато разпънаха отсреща чаршафа, точно преди началото. После, точно преди второто полуврме, пак го вдигнаха и се виждаше ясно написаното. Левскарите през цялото време очакваха провокация от цесекари и бяха наистина сериозно изненадани. Направо целия български сектор онемя за известно време, а на мен ми се подкосиха краката от вълнение. Моят отбор, моята агитка беше на пъпа на легендарната трибуна Спион Коп!!! После разбрах, че това са били момчета от Лондон. Хвана ме само яд, че нямах фотоапарат в себе си тогава".
Бултраси разпъват транспарант от легендарната трибуна Коп на Анфийл Роуд


Международен скандал има и през 2007 година, когато провокация на дербито на Лаута коства дипломатически неприятности за България. Генералният консул на Република Турция в Пловдив Юмит Ялчън връчва протестна нота на българското Външно министерство заради поведението на привържениците на Ботев Пловдив. Действията им с издигнато наопаки турско държавно знаме и опита да се подпали публично били оскърбление и нарушавали добросъседските отношения между двете страни. В резултат главните заподозрени за инициатори на деянието са привикани от пловдивската прокуратура и дълго време си имат неприятности заради иначе недобре обмисления опит за подигравка с популярността на Локомотив сред етническите малцинства в Пловдив и ръководство му от чуждестранни предприемачи. За период от близо 10 години градските съперници са водени последователно и по различно време от югославянина Рашид Жинипотоку (етнически албанец от Косово), кюстендилския бизнесмен Александър Тасев-Остапа (етнически циганин) и турските граждани Левент Назифоглу и Зеки Байрям, а Локомотив пък приютява в редиците си драстично голямо количество състезатели от Албания, Македония, Косово, Сърбия, дори Азербайджан.
Сподели статията