Навигация: Новини Фенове Пловдив

Пловдив

Оценка на читателите: / 536
Слаба статияОтлична статия 

ПЛОВДИВ Е САМО НАШ!"... това е най-красивият град, който можете да си представите. От далеч блести красотата му и една много голяма река - Хебър тече в подножието на хълмовете му..."

Лукиян, II в.н.е.


Блестяща античност, средновековие с елементи и на ориента, възраждане и барок с уникална фолклорна традиция - Градът на трихълмието е пресечна точка на култури и епохи, религии и поверия, възел от пътища, свързващи страни и континенти. Пловдив е град, имал изключителна съдба да бъде свидетел на много исторически превратности, а осем-хилядолетната му история му дава право да се счита за връстник на човешката цивилизация и за един от най-древните градове в Европа.

Пловдив е разположен на 160 м надморска височина и се простира на територия от 53 кв. км в Тракия, по двата бряга на Марица. Населението на Пловдивград е около 347 000 души.

През хилядолетния град минават важни международни пътни артерии, които още от древността са свързвали Изтока с Европа, Балтика със Средиземноморието, Черно море с Адриатика. Сиенитените хълмоме придават неповторима и живописна красота, а богатото културно-историческо наследство отдавна го е утвърдил като основен национален център. Днес, Градът е голям и стратегически важен промишлен, търговски, научен, културен и комуникационен център. Пловдив е люлка на много първи за българската нация институции от изключителна важност: библиотека, книгоиздаване, училище, музей, театър, паркостроителство...

Първият театър "Люксембург", основоположник на професионалната драматургия в Българско, е съграден в Пловдив. Иван Мърквичка и Антон Митов подреждат първата художествена изложба в залата на Пловдивската народна библиотека. Първият хор с диригент Ангел Букурещлиев е основан в Пловдив. Първият обществен парк в България е създаден тук от дворцовият градинар на Наполеон III и на султан Абдул Азис. Първият военен парад е проведен до Трихълмието и първите офицерски чинове на новобългарската войска са произведени в Пловдив.

Пловдив е центъра на Cъединението - 6 септември 1885.

Пловдив е домакин през 1892 на Първото българско изложение, чийто директор е писателят Михалаки Георгиев. Наследник на това начинание днес е Международния панаир.

...Тук, през 1912 година, е основан БОТЕВ ПЛОВДИВ и вече повече от 90 години е част от страданието и възторга на този космополитен град. С името на клуба са свързани и най-светлите, и най-тъжните мигове от историята на пловдивския футбол.

Пловдив

Античния театър

Стария Град

Копчетата

Конюшните на царя

Паметник на Христо Ботйов

Обновеният паметник на Христо Ботев пред Колежа  

Река Марица, Гребната база и Градския стад

Княз Александър - Главната улица

Черквата на Света Богородица

Паметникът на Съединена България

Бултрастайл

Тримона

Снимка на Пловдив през зимата

Табелка с размисли

Пеещите фонтани

Снимка на Пловдив през нощта

 

Сподели статията