Навигация: Новини Фенове История Войната продължава

Войната продължава

Оценка на читателите: / 20
Слаба статияОтлична статия 
Клуб 1912, една от най-влиятелните организации на Трибуна Изток, застъпва идеята да се избягва открита конфронтация с ръководството на тима. Според 1912 трябвало да се следва принципа „со кротце, со благо и со малко кютек” за да се притъпява подозрителността на Христолов и с кротки призиви, но постоянно, да се натяква, че не е по силите му да се справи със съдбините на клуба. Това влиза в противоречие с позицията, главно на бандите от Кичука и Мараша, и СКБ, за постоянен и всеобхватен натиск върху президента. Крайната цел е доброволното му отказване и продажба на реална цена, а не за фантастични суми от алчност, която отказва потенциалните купувачи. Същевременно се счита, че по този начин се дава и символичен знак към евентуалните бъдещи собственици да не се самозабравят и да знаят какво ги очаква, ако погазят интересите на клуба. Неразбирателството между двата лагера се отразява негативно и значително отслабва силата на пловдивския ботевизъм. Приблизително по същото време се стига до компрометиращо забъркване на политически и чисто търговски конюнктури в общността на радикалните жълточерни привърженици. Някои от изявените фигури в Клуб 1912 използват влиянието си за да наложат своеобразен монопол върху продажбата на стоки и артикули сред фенската маса, и дори правят опит да осребрят това си влияние за вербуване на изборни гласове за една маргинална политическа организация. Тези действия срещат категоричният отпор на ботевистката общественост, славеща се винаги с будната си гражданска позиция, но като бумеранг в последствие повлияват за спада на авторитета, както на Клуб 1912, така и на цялата бултра сцена. Подобни користни дейности развиват и организациите на привърженици на Левски София и ЦСКА, така, че това не е било изолирано явление.

През лятото на 2008 година се организира обща среща на вси бултрас групировки, на която се взима решение за тотална агресия спрямо Христолов през настъпващия нов сезон 2008/2009. Събитието остава известно като решение на Обединения фен клуб, а идеята му била да се възобновят с още по-голяма интензивност поразиите, носещи санции за едноличния собственик на клуба и целящи да го омаломощят финансово и психически. Другото, далеч по-важно за бъдещето, решение е за увеличаване на повсеместната пропаганда за каузата, за да се популяризира тя по вси направления сред българската общественост и да се привлече общественото мнение на страната на “Свобеден Ботев”. Последвалите мероприятия по засипването на улиците в Пловдив и София с афиши, плакати, пана, графити са изцяло подчинени на тази идея. Отзвук има и в чужбина, със специален материал в подкрепа на каузата излиза прочутия римски фен и публицист Лоренцо в енциклопедичния си уебсайт asromaultras.it, а сръбски fanzine посвещава статия с твърдението, че от Белград до Босфора се знае за самоотвержената борба на пловдивчани. Жестове на съпричастност правят агитките на Хайдук Сплит и Арис Солун, докато в България категорична и ясно изразена солидарност има единствено от Миньор Перник.

Трагичното състояние на отбора и липсата на каквато и да е било клубна политика разяжда магнетизма на традицията. Жълточерната общност има все по-малко поводи за пределна мобилизация и гордост от футбола, а поредицата негативни постижения обезсърчават мнозина и пречат на задружните усилия по трибуните. Бултрас постепенно отстъпват от позициите си сред водещите агитки в България, действията им стават стихийни, слабо организирани и в повечето случаи придружени от скандали. Отчайващата поредица от безплодни години причинява отлив на зрители от Колежа, макар сравнено с останалите, Ботев Пловдив има висока посещаемост и често бива първенец по публика.

Все пак в първото десетилетие на ХХІ век има и положителни краски, които ще се открояват през идните сезони. По различно време възникват и с различна продължителност се утвърждават нови организации на привържениците – Bandits, Брутална атака, Монасите, СКБ, Бунта Север, Тракия Фронт, Барабите, CSC, Мараша, Прослав, Титаните, College Yobs. Изцяло на доброволен и самопожертвувателен труд от фенове се възстановява издаването на „Само Ботев” и вестничето излиза регулярно в периода 2002-2006. Става традиция провеждането, обичайно около Коледа и Великден, на бултра турнири по футзал, които се провеждат с големи емоции и сериозна бройка на участващи формации. Осъществяват се редица благотворителни идеи, от Клуб 1912 често даряват вещи и храни на Дома за сираци в Ракитово. Категорично се утвърждава фанатичния изблик “Ботев Пловдив живее, докато има кой да го следва!”. Спазвайки този завет през 2008 и 2009 заможни привърженици помагат за строителната козметика на грохналия стадион – подмяна на външни огради, ремонт на съблекални, укрепяване на трибуни. Стига се дори до абсурда фенове да заплатят неизпълнените задължения на Христолов към полицията за охрана, този официализиран рекет има особена важност за провеждането на мачове. За победата си над Вихрен в решителния мач за оставане в А група, играчите на тима получават премиални пак от публиката, след като цялата пролет`09 не са виждали пукната пара от шефа си.
Сподели статията