Навигация: Новини ФК БОТЕВ Легенди Косю Енчев

Косю Енчев

Оценка на читателите: / 12
Слаба статияОтлична статия 

Косю Енчев (1928-1989)

Роден е през 1928г. в Дряново. Започва футболната си кариера в местния отбор. Като военнослужещ пристига в отбора на Ботев през 1949г. и се състезава като десен краен защитник до 1958г. През всичките си години като състезател е несменяем титуляр и пример за съотборниците си с трудолюбието в тренировките и срещите. 

 

С екипа на Ботев взима участие в 105 срещи в "А" РФГ, в 22 срещи в "Б" РФГ и още около 100 официални срещи за зонално и окръжно първенство.

С отбора на Ботев е носител на бронзов медал за 1956г. и финалист за Купата на съветската армия за същата година. Като състезател на Ботев взема участие в около 10 прителски международни срещи, в около 80 котролни срещи и 20 срещи за КСА. След приключването на активната си състезателна дейност К Енчев става първият щатен треньор за детските и юношеските отбори на клуба.

През 1958г. започва да обикаля училищата и махалите и внимателно наблюдава играещите деца. 

През 1959г. К. Енчев сформира и първия детски отбор към Ботев от момчета, живеещи в квартал Мараша. Само след няколко месеца детският отбор на Ботев (от у-ще "Кочо Чистименски") става в София републикански шампион по футбол. През 1961г. отново негов детски отбор играе на финали за републиканско първенство и се класира на трето място. Тези първи успехи вдъхват вяра в треньорските му възможности и след завършване на треньорската школа към ВИФ през 1965г. започва да тренира и юношески отбори. Най-отличителната му черта като треньор е неговият нюх за откриване на млади футболни таланти. Стотици са футболистите, на които дава път към големия футбол.

През 1974г. неговият отбор (юноши старша възраст) е победител в "А" юношеска група и печели шървата републиканска титла за тази възрастова група. Само след пет години (1979г.) дублира същата титла, но вече естествено с друг отбор.

През 1981 г. неговият пионерски отбор (у-ще "Ал. Константинов") се класира на второ място в републикаснкото първенство за пионери. През 1982 г. отборът на ОУ "Алеко Константинов" под негово ръководство става републикански първенец за пионери.

През 1987 г. за активната си и дългодишна ползотворна треньорска дейност е удостоен с високото звание "заслужил треньор"

На 21 октомври 1989 г. внезапно спря голямото, отдадено изцяло на футбола сърце на заклетия ботевист бай Косю Енчев.

Сподели статията