Навигация: Новини ФК БОТЕВ Легенди Динко Дерменджиев - Чико

Динко Дерменджиев - Чико

Оценка на читателите: / 24
Слаба статияОтлична статия 

Динко Дерменджиев - Чико

Роден е на 2 юни 1941 г. в гр. Пловдив. Започва спортната си кариера като вратар в Марица. В отбора на Ботев е привлечен през 1959 г. като трети вратар. Дори на една среща от "А" група на Ботев във Варна той излиза на терена през второто полувреме, но това е първото и последното му излизане като вратар. Георги Генов - смелият педагог, вижда в него бъдещ бърз и резултатен краен нападател и експериментът се увенчава с изненадващ успех.

Само за осем месеца Д. Дерменджиев се налага както в отбора на Ботев, така и в "А" националния отбор на страната със свой характерен нападателен и резулттен стил на игра. Много бърз с и без топка, с изключително рязък старт, с разнообразни и трудно уловими финтове и вроден интелект в играта, той е трудно уловим за противниковите защитници. Непрекъснато подобрява реализаторските си умения. Д. Дерменджиев е всеотдаен в играта, която е смисъл на неговия живот. Той непрекъснато твори на терена. Чужд му е всякакъв шаблон в играта и бързо намира общ език с всеки партньор, но най-обичаше до него да бъдат Георги Аспарухов, Георги Попов и Добрин Ненов.

Цели 19 футболни сезона Чико играе в редиците на ФК Ботев. Неговото присъствие се чувства по всички части не терена и най-вече в противниковите мрежи. Изключително стриктен към спортния режим, профисионалист до мозъка на костите си, спортното му дълголетие е прекрасен пример за бъдещите млади футболни надежди.

Д. Дерменджиев има изиграни 447 срещи в "А" група и отбелязани 194 гола. През 10-годишното участие в националния отбор Дерменджиев взима участие в 58 официални срещи, в които отбелязва 19 гола. Участва с "А" националния отбор на финалите на три световни първенства - Чили (1962 г.), Англия (1966 г.) и Мексико (1970 г.), като на последното отбелязва първи гол на шампионата и получава специална награда.

С отбора на Ботев Д. Дерменджиев завоюва шампионската титла за 1967 г., купата на Съветската армия за 1962 г., сребърен медал (1963 г.) и бронзов медал (1961 г.) от шампионатите на "А" група и Балканската клубна купа за 1972 г. Д. Дерменджиев взема участие в около 70 официални и приятелски международни срещи (20 гола), в около 150 контролни срещи (120 гола) и 60 срещи (с 22 гола) за КСА. Обявен е за футболист N1 на Пловдвив за 1966, 1967 и 1976 г. 

Активната си състезателна дейносс Д.Дерменджиев прекратява през 1978 г. За тази цел е проведена бенефисна среща между "А" националния отбор през годините 1968-1970 и отбора на Тракия през 1978. Резултатът от срещата е 3:3.

След завършване на активната си състезателна дейност Д. Дерменджиев се отдава на треньорската професия . От 1979 до 1984 г. и от 1989 до 1991 е старши треньор на представителния отбор на Ботев. Използвайки богатия си състезателен опит, знанията придобити от курса в школата на Борусия (Мьонхенгладбах) и собствените разбирания за футболната игра Д. Дерменджиев успя да игзгради един нов силен отбор, играещ в модерен стил, възраждащ типичния за жълто-черните маниер на игра. В отбора смело са наложени и утвърдени като титуляри цяла плеяда възпитаници на ДЮШ клуба. Като старши треньор с отбора на Ботев Д. Дерменджиев извоюва Купата на Съветската армия за 1981 г., бронзови медали за 1981 и 1983 г. и е финалист за Купата на България през 1984 и 1991 г. В следващите години той се завръща като старши треньор в клуба още няколко пъти.

 

 

Сподели статията