Навигация: Новини Фенове История Бясното десетилетие

Бясното десетилетие

Оценка на читателите: / 143
Слаба статияОтлична статия 
Трибуна Изток през 90-теСлед 1989 привържениците на Ботев Пловдив постепенно минават под влиянието на италианското движение ULTRA. Периодът 1989-1996 е най-варварският в историята, а може би и най-приключенския и забавен – пълен с редуващи се знаменити и трагични моменти. Боевете с другите агитки са оставени на втори план и връх взима повсеместната анархия, безпричинното трошене на влакове, гари и заведения. Оттогава датира и принципът "агитка само за износ" т.е. спазва се неписано правило да се правят изпълнения само извън пределите на Пловдив. Най-вандалските хроники са от Бургас (есен`89), Пазарджик (пролет`90) и Стара Загора (пролет`90 и `91). Финалът за Купата през 1991 г. във Велико Търново е свързан с нов сблъсък между Ботев Пловдив (около 1000 човека) и Левски София (около 2500), с продължение и в срещите от шампионата през следващите няколко години.

Ширещият се вандализъм около футбола в онези дни се предпоставя от обществено-историческата ситуация в държавата. Разпадането на тоталитарната власт и изчезването на всеобхватния публичен контрол оставя празноти в които лесно и бързо се настанява поведенческия хаос, а обществената безпътица има своето огледално отражение в поведението на футболните агитки. Най-големият погром за 90-те години на ХХ век е в София преди финалния мач за Купата (през Май`95) срещу Локомотив София. Тогава в района на Националния стадион, около езерото Ариана се изсипват близо 2500 жълточерни шалчета и взривяват обстановката с песни и викове. Стотина от тях, след като разбиват нападналите ги левскари, започват ексцесии на Орлов мост. Изпочупени са два автобуса от градския транспорт, пребити са минувачи, жестоко наранени са полицаи. Безредиците продължават близо час. Шестнайсет човека са арестувани и осъдени.

Гости на Лаута

Izgrev Boys

И все пак веселието и чистата страст не напускат жълточерните прояви, гарнирани с много самоирония и сарказъм, “Ако не изпаднем, имаме напълно реални шансове да станем шампиони!”. Посещаемостта често достига пълния капацитет на Колежа, а Трибуна Изток демонстрира постоянно отдаденост и плам, надхвърлящи обикновената футболна емоция. През 1993 г. Ботев Пловдив остава в историята с публиката си на финала за Купата в Благоевград. Над 10000 пътуващи привърженици подкрепят любимия си тим – нещо невиждано дотогава за мащабите на страната!

Ботевистите през 70-те и 80-те години са последователи на англо-саксонския начин за правене на агитка, докато през 90-те се преориентират към латинската традиция и след периода 1998-2004 се оформят като самородна смес по български на двете течения. Подражава се предимно на публиките на Звезда, Арис, Рома, Ливърпул и Атлетико. През есента на 1995 г. в Пловдив за евромача със Севиля (1:1) пристигат 150 испанци от групировката Biris Norte и за първи път на "Колежа" стъпва класическа агитка от ултра движението в Западна Европа. Роля за преоформянето на бултрасите имат и гастролите в София на фенове на Звезда и Панатинайкос в началото на 90-те години, както и тези на Олимпиакос и Лацио в Пловдив.

Едно от емблематичните знамена на агитката през 90-теНа Лаута пролет 99Деветдесетте са белязани и с появата на самостоятелните банди на Трибуна Изток. Трудно може да се определи кога точно се заражда това, но първата групировка от съвременен тип е IZGREV BOYS, образувана през 1993. Идеята за подобно формирование се лансира още през есента на 1992 год. след евромача срещу Фенербахче (2:2), когато в Пловдив се изсипват 10 000 анадолци. Нуждата от организирана и добре подготвена подкрепа за любимия отбор кара няколко ботевисти-ветерани от квартал Изгрев да се групират около идеята. Групата наброява 30-40 радикални привърженици. Главен идеолог на „изгревите” е Божо, а сред най-дейните му последователи са Милкара, Дидо Тубата, Антон Лудия, Аксиев, Митко Китката и брат му Коко, Ивинци, Лъчо и Вельо. Izgrev Boys първи в България започват да се организират по западноевропейски модел – собствени шалчета и транспаранти на групировката, организираност при пътуванията, предварително плануване на акции и прочие. В евромача с Олимпиакос (пристигат близо 6000 "маляки") през есента на 1993 г. е първото бойно кръщене на бандата – атакувани и потрошени са три автобуса на гръцките фенове.

 

Сподели статията