Навигация: Новини ФК БОТЕВ В Европа Ботев - Динамо (Минск)

Ботев - Динамо Минск

Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 
Ботев - Динамо МинскПрез есента на сезон 1988/89 Ботев Пловдив се изправя в първия кръг за Купата на УЕФА срещу Динамо Минск. Тимът от столицата на Беларус е измежду осемте най-силни и постоянни участници в тогавашния шампионат на СССР. Доказателство за силата и оспорвания характер на съветското първенство в онези години е разнообразието от победители в периода 1980–1989, шампиони последователно стават Динамо Киев, Динамо Тбилиси, Динамо Минск, Спартак Москва, Зенит и Днепър, а континентални клубни отличия по същото време печелят Динамо Тбилиси (КНК, 1981) и Динамо Киев (КНК, 1986). Успехите на Динамо Минск на европейската сцена са 2 четвъртфинала – през 1983 в турнира за КЕШ и през 1984 в турнира на УЕФА. На кормилото на отбора е клубната легенда Едуард Малофеев, бивш старши треньор на СССР на Световното`86 в Мексико. Изявените играчи в тима от Минск са участниците в Евро`88 Сергей Алейников, Сергей Гоцманов и Андрей Зигмантович, а също и шампионите на СССР от 1982 – вратарят Юрий Курбико, защитникът Виктор Янушевский, халфовете Пьотр Радньонок, Александър Метлицкий и нападателите Виктор Сокол, Игор Гуринович и Георгий Кондратиев. Преди двубоите за УЕФА, беларусите има предимство пред Ботев Пловдив, тъй като играе в разгара на шампионата си. "Канарчетата" пък допълнително са затруднени от напускането на капитана Зехтински (преминал в Омония Никозия) и на Георги Георгиев-Ламбадата (в ЦСКА).

Първи 1/32-финал: Ботев Пловдив – Динамо Минск 1:2
07.09.1988, Голямата къща – 16 000 зрители; съдии: Лишка , Грегър И Хицъл (Чех);

БПФК: Цветан Недялков, Пачев, Младенов, Кочев, Раков (82–Иван Говедаров), Бакалов, Васил Василев (54–Костадинов), Зайцев, Пехливанов, Хвойнев, Пашев.
Динамо Минск: Сацункевич, Радньонок, Метлицкий (82–Павлючук), Виктор Янушевский, Широкий, Андрей Зигмантович, Сергей Гоцманов, Сергей Деркач (66–Виктор Сокол), Сергей Алейников, Гуринович, Георгий Кондратиев.
Голове: 0:1 Кондратиев (45); 0:2 Гоцманов (80); 1:2 Зайцев (88-дузпа).
Жълти картони: Деркач, Янушевский и Родньонок.
Червен картон: Атанас Пашев.

В мрачния дъждовен следобед играта е равностойна до преломния момент в 40-та минута, когато е изгонен Атанас Пашев. След поредица от груби провокации на беларусите нервите на Пашев не издържат – нападателят ни получава червен картон за удар без топка. При атака по крилото Пашев е за пореден път грубо подкосен и в яда си той удря съборилия го защитник на гостите. По същия начин е изгонен Костадинов дни по-рано в шампионатен мач срещу Левски София. Гостите се възползват от численото си превъзходство и със здрави физически сблъсъци налагат своя стил на игра в мача. Срещата се запомня и с милиционерския произвол срещу привържениците на Ботев. Органите на реда в страха си от антисъветски възгласи от трибуните нарочно забавят и възпрепятствуват нормалното влизане на стадиона. Огромен брой хора, чакайки да влязат след щателен обиск, висят пред входовете дори след започването на мача,. Минути преди началния съдийски сигнал, мощна миниумка е взривена на пистата пред Южен сектор и това дава повод на милиционерите открито да започнат репресии. Цял блок от агитката, разположена във въпросния сектор е принудително изведена от стадиона, а на входовете се преустановява влизането. В духа на старите комунистически репресии са конфискувани знамена и шалчета, изпокъсани са висящите транспаранти от парапета на 2-ия етаж на Южен сектор, арестувани и бити са невинни хора по правилото „всеки е виновен, щом е тук”. Грубата и грозна игра на съветския отбор настройва още по-враждебно публиката и това отново води до разправии между милицията и народа. Всеки изправил се от мястото си да освирква или ругае бива веднага извеждан от стадиона, забранява се каквото и да е било движение на хора между редовете и блоковете на трибуните. След мача групата от 50-ина привърженици от Минск е нападната в околностите на хотел „Ленинград” (сега „Санкт Петербург”).

Реванш 1/32-финал: Динамо Минск – Ботев Пловдив 0:0
05.10.1988, Стадион „Динамо” – 25000 зрители; съдии: Игня, Порумбою, Щренг (Румъния).
Динамо Минск: Сацункевич, Радньонок, Метлицкий, Гоманов, Широки (57-Антонович), Зигмантович, Гоцманов, Деркач (85-Сокол), Алейников, Гуринович, Кондратиев.
БПФК: Вичев, Пачев, Младенов, Иван Говедаров, Раков, Кочев, Костадинов, Зайцев, Пехливанов, Цветозар Дерменджиев (72-Хвойнев), Васил Василев.

Поради липсата на средства отборът на Ботев Пловдив предприема пътуване с влак до столицата на Беларус. След дългото и тежко 24-часово пътуване „канарчетата” играят пестеливо и затворено. Предпазливата тактика е продиктувана също и от отсъствието на основни футболисти – Марин Бакалов (контузен) и Атанас Пашев (наказан). Въпреки проблемите Ботев Пловдив изнася много стойностна игра и доминира през по-голямата част от двубоя. Най-чистите положения за гол в мача са пропуснати от Зайцев и Васко Василев.

1/16-финал:
26.10.1988, Динамо Минск – Виктория Букурещ (Румъния) 2:1
10.11.1988, Виктория Букурещ (Румъния) – Динамо Минск 1:0
Сподели статията