Навигация: Новини ФК БОТЕВ В Европа Ботев - Шамрок Роувърс

Ботев - Шамрок Роувърс

Оценка на читателите: / 29
Слаба статияОтлична статия 

Шамрок Роувърс - Shamrock RoversБотев Емблема

В осминфинален мач в турнира за КНК 1962/63, отборът на Ботев Пловдив постига 
изключителна победа като гост с 4:0 над най-силния и популярен отбор в Ейре – 
Shamrock Rovers. Непозннати един за друг двата отбора започват мача във вихрено темпо, без да се разузнават взаимно. Води борба за всяка топка и с плътнно покритие по целия терен. Още във 2-та минута Стоичко Пешев открива резултата. След този гол териториално предимство има БПФК и до 20-та минута "канарите" са пълни господари на терена. След това инициативата преминава изцяло в ръцете на домакините. Благодарение на нашите защитници резултата се запазва в наша полза. Много добър тактически ход на тренера Георги Генов-Джогата е включването на Разложки на мястото на Занев, които е по мек и фин играч. В началото на второто полувреме (47 мин) отново Стоичко Пешев, този път с глава, бележи за 2:0. След този гол идва преломният момент в мача. Домакините тръгват доста непредпазливо напред и оголват защитата си. Тумби след две образцови контраатаки довежда резултата до 4:0 . След това успокоени от огромната преднина на чужд терен (до този момент това е най-голямата победа на чужд терен за български клубен отбор) "жълточерните" разкриват най-красивото от своята игра и след мача са понесени на ръце от възторжените си домакините. Доста романтизъм е имало в онези години.

ШАМРОК РОУВЪРС: Дън, Киок, Къртни, Нолън, Кехъл, Фулъм, О'Нийл, Мууни, Белъм, Фаръл, О'Конъл. 
БПФК: Георги Иванов Найденов, Райно Панайотов, Георги Чакъров, Виден Апостолов, Райко Стойнов, Георги Разложки, Тумби, Георги Харалампиев-Ампе, Гунди, Стоичко Пешев, Чико. 
Съдия: Ван Лювен (Холандия); Стадион: Далимаунт парк – 40 000 зрители.
 
Отзиви след мача:
The Irish Press: “Ботев Пловдив – един добър отбор от континента – даде урок на Шамрок. Урок по изкуството на футболната игра.”  The Evening Herald: “Нашият отбор бе просто смачкан от своя противник и това ясно говори за талантите, които игаеха срещу нас. Досега ние не сме виждали често, ако не и никога, на Далимаунт парк да играе по-добър отбор (б.а. същата година Црвена звезда е разгромена с 5:1). След всичко това нямаме основание да е сърдим на Роувърс, защото Ботев Пловдив е един отбор от изключително впечетляваща класа.” 
 
Реванш: БПФК – ШАМРОК РОУВЪРС 1:0 
В мача-реванш Ботев Плд не блести с играта си от първата среща. Причините са в преднината от гостуването и предстоящото тежко дерби с “гладиаторите” от Спартак. На доста тежкия за игра терен аплодисментите на публиката заслужават най-вече Пешев, Карушков, Гунди, Стойнов и Чакъров. Още в 5-та минута, "кошмарът от Дъблин", Стоичко Пешев отново бележи след изпълнен фаул от Чико. 
БПФК: Карушков, Панайотов, Чакъров, В.Апостолов, Разложки, Стойнов, Тумби, Чико, Гунди, Пешев, Сотиров. 
ШАМРОК РОУВЪРС: Дън, Киок, Къртни, Нолън, Кехъл, Фулъм, О'Нийл, Мууни, Белъм, Емброуз, О'Конъл. 
Съдия: Скорич (Югославия); Стадион: Колежа – 37 000 зрители   
Отборите на Ботев и Шамрок 
 
Ботев - Шамрок 

Атака Шамрок

 

Гунди 

Пресата 

Отзиви от Дъблин 

Флагчето на Шамрок 

Сподели статията