Навигация: Новини Фенове Новини 12 МАРТ

12 МАРТ

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

 98 годиниНа 12 март /петък/ от 18:00 часа на Колежа, клубното светилище на жълточерната идея, ще възродим и осветим паметника на Христо Ботев. След 10-годишна занемареност в ерата "Христолов", стотици ботевисти дадоха от себе си за да се реставрира един паметник на културата с голямо значение за Града. Тържествената  церемония ще открие доцент Божидар Хаджиев, шеф на Университетска болница "Свети Георги". Ще присъстват ветерани, общински съветници и всички гарнитури на най-стария футболен клуб в страната.

Венци и цветя ще се поднесат от школата на Ботев и от клубове на привърженици. При благоприятно време, сборен отбор на старша възраст ще играе мач  на Колежа срещу шампионите от Коледния бултра турнир. Призоваваме всички бултрас да не прекаляват с пиротехниката и да почетем подобаващо празничното събитие на Пловдив. Изненадите в този ден няма да спират да валят!

98-години традиция, вярност и чест!

Честит Рожден Ден, МОЙ БОТЕВЪ ! 

Малко исотрия:

 

botev_plovdiv

На 2 юни 1927 гoдина е поставен паметникът на поета-революционер пред входа на старото игрище "Ботевъ" в Кичук Париж. На събитието присъства и Иван Андонов, сподвижник на Ботйова и поборник за национална свобода. Ето какво казва той пред адвокат Георги Хитрилов за юбилейната книга на СК Ботевъ през 1942:

Не случайността постави паметника на великия българин на това място. Провидението е внушило на клубните членове да изградят паметника тук. Съдбата е определила на това място да стане игрище, което да носи името на бореца за свободата и запомнете това: През Априлското Въстание в Пловдив, на това място, докарват въстаници и ги избиват, а мястото е напоена с тяхната кръв."...

На 6 септември 1925 г., тимът на Ботев играе благотворителен мач, приходите от който са в полза за построяване на паметник на Съединението. Ботевистите провеждат манифестация с песен на уста, "Тих бял Дунав", а трогнатото пловдивско гражданство вижда във вдъхновението им светъл лъч на патриотична гордост през скръбния период след загубените войни за национално обединение. В същия ден опълченците от Шипка и доброволците от Сливница имат общ сбор в Пловдив, в салона на Военния клуб. И докато чакат откриването на събора, при тях влизат спортистите от СК Ботевъ с развети знамена и привличат погледите на всички. Настъпилият момент на изумление е използван от председателя на Ботев да провъзгласи всички присъстващи в залата, ветераните от епопеите на Шипка и Сливница, за почетни членове на клуба . Моментът е тържествен, а побелелите глави и наведени тела на останалите живи опълченци придобиват ведър вид. Трогнати от оказаното им внимание, скъпите опълченци с просълзени от радост очи приемат този знак на признателност от СК Ботевъ...

bultras.com

 
Сподели статията