Навигация: Новини Фенове На фокус Писмо до институциите след акцията на 10.01

Писмо до институциите след акцията на 10.01

Оценка на читателите: / 13
Слаба статияОтлична статия 

До
Председателя на Народното събрание
Г-н Михаил Миков
До
Министъра на
Министерство на вътрешните работи
Г-н Цветлин Йовчев
До
Омбудсмана на Република България
Г-н Константин Пенчев

Уважаеми Господа,

С настоящето писмо остро протестираме срещу проведените на 9 и 10 януари 2014г. в София и Пловдив т.нар. „профилактики" на футболни привърженици на Левски, ЦСКА, Локомотив Пловдив и Ботев Пловдив, изразяващи се в незаконни задържания в полицейски управления и ненужно унижение пред техни семейства, съседи и приятели.

Така нареченото „профилактиране" в средите на футболни привърженици се осъществи на няколко пъти през миналата година в навечерието на различни граждански протести и представлява грубо посегателство върху правото на тези лица да изразяват своята гражданска позиция по различни проблеми в България, включително и върху правото им на сдружаване и протест – права гарантирани от Конституцията на Република България. Подобни действия от страна на МВР представляват директна намеса на ведомството в политическите процеси в страната и напомнят методите на политическата полиция от времената на комунистическото управление на България.


Сдружението на Българските футболни привърженици ще подпомогне засегнатите лица да подадат жалби срещу МВР пред съответните съдебни власти, а ако се наложи, и до Съда по правата на човека в Страсбург.


Една от причините за голямата уязвимост на футболни привърженици от подобни незаконни действия на МВР е наличието на противоконституционни разпоредби в Закона за опазване на обществения ред по време на спортни мероприятия /ЗООРПСМ/ приет от Народното събрание през 2004г. Парадоксално е, че вече 10 години законодателен акт на държава от ЕС допуска следните разпоредби характерни за тоталитарните режими:
1/Решенията на съда за нарушения на обществения ред по ЗООРПСМ не подлежат на обжалване.


2/Ръководителите на привържениците /председатели на фен клубове/ се задължават да доносничат на органите на реда,
3/Регистърът на осъдените лица по ЗООРПСМ е безсрочен, при положение че нарушенията не представляват криминални деяния.


Сдружението настоява за незабавната отмяна от 42-то Народното събрание на тези противоконституционни разпоредби в ЗООРПСМ, както и за повторно разглеждане на предложенията за промени в ЗООРПСМ внесени от нас още през 2012г. в 41-то Народно събрание.


За Ваша информация членове на нашето сдружение са привърженици на Левски, ЦСКА, Славия, Локомотив София, Локомотив Пловдив, Ботев Пловдив, Пирин Благоевград, Берое Стара Загора, Нефтохимик Бургас, Ботев Враца, Етър Велико Търново и Пирин Гоце Делчев.

15.01.2014г.

Председател: Е.Ваташка

Сподели статията