Навигация: Новини

Той се завърна...

Оценка на читателите: / 29
Слаба статияОтлична статия 

Един от най-лудите футболисти в българския футбол се завърна днес в отбора, в които остави огромна следа. Лудото момче на Ботев Пловдив Енги (Луд-Луд-Луд) ще направи третата си среща с бултрасите още на мача с Черно море на 22-ри този месец, този път в ролята на помощник на Николай Костов. Енги (Луд-Луд-Луд) остана в сърцата на хилядите фенове със себераздаването си на терена и незабравимите шпагати. Искренно се надяваме днес той да не се е променил коренно и да върне онази страст и мъжеството в отбора, която загубихме последно време.

Енги (Луд-Луд-Луд) бе част от "жълто-черните" в началото на 90-те години на миналия век и в последствие в началото на миналото десетилетие, когато върна отбора в "А" група след историческото му първо отпадане от елита. Няма бултрас, който днес да не си спомня онази безпаметна вечер на 20 май 2002 година, когато Ботев Пловдив побеждава ФК Свиленград с 3:0 и се завръща в елита, а в отбора е именно Енги (Луд-Луд-Луд), който празнува с феновете радостта по пловдивските клубове до сутринта.

Ето какво написаха на следващия ден националните медии след  успеха на "Колежа":

"Счупени витрини, рейсове, коли, побойща, разбити глави и масови арести"

"В късните неделни часове десетки запалянковци потрошиха солиден брой сгради в Пловдив и скачаха по струващия 320 хиляди лева мерцедес на боса Христолов"

От буйната радост на бултрасите не са пощадени дори околностите на един от градските символи хотел "Тримонциум". Изстъпленията започват на Трибуна Изток в средата на второто полувреме след грандиозна канонада от димки, бомбички, бакляди и фойеверки. Близо 2500 шалчета се опитват да бутнат предпазната ограда и да нахлуят на терена. Мачът е прекъснат за 12 минути, а съдията заплашва да го прекрати. След доиграването жълто-черната фиеста се изсипва пред Централния вход на стадиона и предизвиква задръстване по булевард "Източен". В опита си да разпръсне празнуващите фенове полицията предизвиква масови безредици, които продължават 2 часа.

Арестувани са 56 привърженици на БПФК, ранени са 9 човека (6 привъженика, 2 полицаи и 1 случаен минувач), 16 коли са повредени, а 2 автобуса на "Градски транспорт" са потрошени. По бързото производство са осъдени 8 бултраси. Празненствата и арестите продължават през цялата нощ из целия град.

Сред издирваните от полицията на следващия ден са капитана на тима Енгибар Енгибаров и вратаря Лилчо Арсов, които са призовани да дадат показания в 6-о РПУ. Те бяха заподозрени от полицията, че с действията си след мача са подбудили агитката към вандалските прояви. Арсов преседя в районното от 14,00 часа до 17,15. Енгибаров се отвърва само с 30-минутен разпит.

Из архива на (в-к "7 дни Спорт", бр. 2902, 21.05.2002 и в-к "Меридиан Мач", бр. 2626, 21.05.2002).

Благодарим на plovdivderby.com за споделената информация днес.

Целият архив може да намерите в bultras.com ТУК.

bultras.com

Сподели статията