Навигация: Новини ФК БОТЕВ История Началото - 1912-1925

Началото - Ботевъ Листъ

Оценка на читателите: / 114
Слаба статияОтлична статия 
BULTRAS.com sъс съдействието на Антон Петров и Александър Миневски, представя уникални материали издадени на 7 юни през далечната 1925 година.
Това е т.нар. "БОТЕВ ЛИСТ", съставен и публикуван от Спортен Клуб Ботевъ по случай 49-годишнина от геройската кончина на безсмъртния поет-революционер и във връзка с патронния празник на клуба. Това е едно свидетелство за духа на пловдивския ботевизъм, който нашите дядовци са ни предали със създаването на Спортен клуб Ботевъ. Този дух ние пазим и днес, и това го усеща всеки, който веднъж е прекрачил вратите на Колежа - Красота, Вяра, Борба и патриотизъм!
От статията се разбира, че през 1914 е издаден устав от тогаващното Министерство на просвещението и Учителския съвет на Пловдивската мъжка гимназия, което е безспорно доказателство, че първият устав на СК Ботев не е от 1917, а от 1914 година. Това праща по дяволите всичките онези от групата престъпници (в черно-белите редици), които се опитват (типично по комунистически) да си съчиняват история. Никога не ни е интересувала историята и годината на създаване на Локомотив (особено след 2001 г.), тя се учи от инернет, но историята на Отбора на Пловдив се предава от поколение на поколение, тя е свещена - така, че ръцете долу и газ към Кюстендил!

Кратка история на Сп. клуб Ботев Пловдив 

Съвременният спорт датира от скоро време в България. Преди голямата и балканската войни, спортът не беше познат на широките народни маси и беше известен на малцина и то само в по-големите градове, където беше се почнало да се чувства влиянието на Запада и на Англия не само в спорта, но и във всяко друго било културно, било икономическо или друго начинание.
В гр. Пловдив благодарение на френския колеж „Свети Августин” спортът е бил познат повече на възпитаниците му българчета, които са го занесли като европейска новост между другарчетата си. И още в 1906-1907 година в Пловдив се образува първия футболен тим, а в 1910-11-12 год. вече и в града изникват дребни махленски клубчета с най разнообразни европейски и български имена. Но още в 1911 година се образува махленски спортен клуб „Ботев” от ученици, в които е имало и възпитаници на колежа. Но тогава тия ученически клубове са съществували като еднодневки, докато амбицията на инициатора е била твърда и силна. Така и спортен клуб „Ботев”. В 1912 г. през месец март се образува пак спортен клуб ”Ботев” и за нещастие дохожда освободителната балканска война и спира неговия живот. В 1914г. се възстановява неговия живот вече с утвърден устав от Министерството на Просвещението и учителския съвет на тукашната гимназия и се почва трескав живот. Но ето, че отново пречка – обявява се голямата европейска война, България и тя се намесва в нея да събере цялото българско племе в една държава и спортният клуб туря отново точка на своя живот. Едва в 1919 година в началото се възтановява клуба и с нова сила и енергия почва да работи. Около „Ботев” и друг клуб „Левски” се групират най-добрите спортисти и те са били школите и разсадника на спорта в Пловдив. От 1919 до днес спортен клуб ”Ботев” е работил мъжки и не малко е изпитвал тежестите и трудностите на българската действителност, но неговите членове са имали силната воля и несломимата енергия да не се отчайват, а с удвоени сили да го издигнат на днешното му положение, когато всички други съвременни негови братя изчезнаха един след друг, унищожени от тая българска действителност. И днес в град Пловдив единствен най-стар и заслужил в спортно дело клуб е „Ботев”. Нека днес, когато той празнува своя традиционен празник заедно с целия български народ, който празнува празника на най-великия българин Христо Ботев – гения на България, като дава самостоятелно големи атлетически и футболни игри, отдадем почит и дълбока признателност на певеца борец Ботев, в едно със спортен клуб ”Ботев”. 
 
Ботевъ Листъ
Ботевъ Листъ 
Сподели статията