Навигация: Новини ФК БОТЕВ История Проблемът от 1940

Преди 70 години отново записваме служебни загуби

Оценка на читателите: / 22
Слаба статияОтлична статия 

Аналогичен проблем с изхвърлянето на Ботев от 1940Преди 70 години Ботев Плд попада в ситуация подобна на сегашната с изваждането на отбора от състезания и записването на служебни загуби. Тогава неправдата към "жълточерните" е поправена и за това от bultras.com с помощта на Антон Петров, ви връщаме към онези дни с документални факти и извадки от историята. 

В публикация от 15 ноември 1939, в-к "Спорт" пише, че пловдивският Ботев непрекъснато протестира срещу неправомерното изключване от Областната управа. Подават контестация и до БНСФ, заради отнети права, поради това че протестират срещу едно своеволие на Пловдивската спортна област. 

Общото събрание на клуба начело с майор Гиков решава да ги даде под съд за нанасяне обида на клуба. Поради липса на всички броеве на вестник "Спорт" не е ясна причината за протеста на жълточерните. Една от възможните причини е подадената контестация до ЦФК, относно нередовните играчи на Ботев Хасково при загубата с 2:3 (гостуването в 1/8-финалана среща за влизане в Националната футболна дивизия). Другата причина е - от Хасково с писмо уведомява БНФС, че поради финансови причини не могат да поемат разходите на гостуващият отбор (както е по раглемент) и нямат нищо против мачът да се играе в Пловдив. 

Любопитна подробност е, че както и през есенният полусезон на шампионат 2009/10, когато нашите са водени от чужденец - Енрико Пичони, така и 70 години по-рано сме имали възможността да бъдем водени от чужд треньор. Клубът отправя предложение за контракт към треньора на Славия - Франц Кьолер, който имал също покани и от швейцарския Лозанспорт, и от столичният Левски. В своя брой от 8 януари 1940, в-к "Спорт" съобщава, че Спортният съд отлага делото по жалбата относно изключването на Ботев Пловдив. Същевременно Пловдиската спортна област щяла да представи нови доказателства за наказанието на клуба, като преди това пък ЦФК са прехвърлели делото към Спортният съд, поради липса на правна компентентност. Самата футболна комисия (ЦФК) изразява мнение, че наказанието на Ботев е неправомерно и следва да бъде отменено, защото клубът няма вина за безредието в БНСФ.  Напук на проблемите, създадени от Пловдиската Спортна Област, Ботев побеждава Шипка с 1:0 на 18 март 1940. Въпреки обилния снеговалеж, на трибуните присъстват 1000 зрители, удовлетворени, че въпреки дългия период без играни мачове (и служебни загуби), "жълточерните" са добре подготвени. На срещата присъства г-н Менков, секретар на ПСО, който в последствие е в ръководството на елитарния Спортен Градски Клуб, възникнал от обединението на Сокол и Генерал Колев.

Аналогичен проблем с изхвърлянето на Ботев от 1940 Аналогичен проблем с изхвърлянето на Ботев от 1940 Аналогичен проблем с изхвърлянето на Ботев от 1940 Аналогичен проблем с изхвърлянето на Ботев от 1940

Автор: Антон Петров 

Сподели статията